Potrivit legislatiei in vigoare :
Diurna maxima legala externa/zi (conform HG 518/1995 ) - pentru tari UE (in afara de Bulgaria) = 35 EUR x 0,75 x 1,15 = 30,19 EUR/ ZI.
Diurna maxima deductibila externa/zi (conform HG 518/1995+Legea 571/2003 ) - pentru tari UE (inafara de Bulgaria) = 35 EUR x 0,75 x 1,15 x 2,5 = 75,47 EUR/ ZI.
Depinde de contractul individual de munca. La locul muncii ce este trecut in CIM? Daca ati trecut ca isi desfasoara activitatea in strainatate, atunci nu beneficeaza de diurna externa.
Daca nu cumva l-ati detasat? Daca lucreaza mai mult de 60 + 60 zile in strainatate?
In aceste cazuri nu se poate acorda diurna externa cuvenită personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. In acest caz se considera venituri salariale.
In anul 2012 cuantumul diurnei externe cuvenită personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, reglementată prin HG 518/1995, se mentine la acelasi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2011.
Reamintim ca, incepând cu luna ianuarie 2011, diurna externă cuvenită personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, reglementată prin HG 518/ 1995, s-a majorat cu 15% faţă de cuantumul aflat în plată în luna octombrie 2010 (art. 10 alin. (1) din Legea nr. 285/28.12.2010 privind salarizarea în 2011 a personalului plătit din fonduri publice). Mentionam faptul ca in luna octombrie 2010, nivelul legal al diurnei externe reprezenta 75% din nivelul mentionat in HG nr. 518/1995.
Pe contractul de munca din Romanaia, la locul de munca am trecut ''delegat la firma xxxx Franta''.
Spuneti-mi va rog ce trebuie scris in CIM ca sa pot acorda diurna externa si sa fie deductibila?
Si cum demonstrez organelor fiscale ca angajatii mei sunt trimisi pentru trei luni in strainatate pentru a deduce diurna?
Imi trebuie si contractul incheiat cu firma Franceza tradus in Romana?
Diurna in valuta se acorda personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Daca ati trecut in contracul de munca , ca lucreaza in Franta, acest fapt are caracter de continuitate si nu are caracter temporar.
In CIM trebuie sa treceti, ca va efectua deplasari atat in tara cat si strainatate.
Dupa expirarea celor 30 de zile de delegare, obtineti acordul scris al salariatului pentru inca 30 de zile.
In cazurile in care salariatii presteaza munca in strainatate aveti obligatia de a cumula sumele acordate in valuta lunar cu salariile de baza din tara, cf. art.55 pct.4 lit.m din codul fiscal.:
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activităţi dependente desfăşurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac excepţie veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau are sediul permanent în România, care sunt impozabile indiferent de perioada de desfăşurare a activităţii în străinătate;
Va rog frumos cine ma poate ajuta intr-o problema asemanatoare.Am un Pfa care a incheiat un contract de colaborare cu o firma din suedia pentru curierat si este platit la ora.Asta e ok dar pfa-ul imi trimite bonuri de la market cu ce cumpara sa manance si nu stiu cum sa le inregistrez deoarece am facut o adresa la fisc in acest sens si nu m-au lamurit absolut deloc.Mi-au dat doar legea dar in care nu se intelege nimic ce pot face.Cine ma poate ajuta cu un raspuns in acest sens ca nu stiu cum sa la trec la consumabile.